Sten från hela världen

Landernäs Marmor arbetar uteslutande med tunnsten från 10–40 mm. Alla uppgifter om stenen lagras i vårt datorsystem för att vi ska kunna hitta den information vi behöver. Således kan all sten härledas tillbaka till det stenblock den ursprungligen kommer ifrån.

Landernäs Marmor saluför granit, marmor, kalksten och skiffer från hela världen. En stor del av världsproduktionen skärs upp i Italien vilket innebär att merparten av leveranserna kommer därifrån. Ala di Pietra, är vår italienska stenleverantör. De levererar sten till oss cirka två gånger i veckan. I Portugal samarbetar vi med Rocharel och i Sverige är några av våra leverantörer Naturstenskompaniet och Skifferbolaget.

Granit är en av de vanligaste bergarterna och den finns i olika färger, alltifrån vitt till rött och svart. Den är en mycket slitstark sten som lämpar sig både för inomhus- och utomhusbruk; som bänkskiva i kök, i gångar, runt pooler, på terrassen och som husfasad. Fördelen, förutom att den håller länge, är att den är underhållsfri.

Marmor har inspirerat konstnärer i alla tider runt hela världen. Kalksten är också ett mycket vackert naturmaterial. Båda används ofta till fönsterbänkar, golv, bord, badrumsskivor och liknande. Marmor och kalksten är liksom graniten underhållsfria material men de är porösare och känsligare stensorter. Vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra och liknande är skadliga för dessa stensorter. På polerade ytor kan matta, etsade fl äckar uppstå vid kontakt med dessa vätskor.

Skiffer är ett vackert material som lämpar sig bra för utomhusbruk – till tak, fasader och marktäckning. Skiffer passar det tuffa nordiska klimatet eftersom den är stryktålig och underhållsfri. Den gör sig väldigt bra inomhus också – som golv i hall, badrum och sällskapsrum till exempel.

Skötselråd för natursten finns på www.sten.se.

Besök gärna vår utställning – här finns prover på ett 50-tal stenar!