Landernäs Marmor är ett toppmodernt företag med datoriserad produktion. Vi har kunnig personal som behärskar den senaste tekniken – bryggsågar och CNC-maskiner med avancerad programmering – men som även kan det gamla hantverket.

Landernäs Marmor sysslar i huvudsak med bänkskivor till kök och badrum, men vi tillverkar även fönsterbänkar, golv, bord och liknande. Våra medarbetare är duktiga på idéutveckling. Att hitta den bästa lösningen för våra kunder är vårt jobb. Vi kan även ombesörja beställning av tillval, exempelvis vaskar, för våra kunders räkning. Blanco, Franke, IFÖ och Intra är några av våra vaskleverantörer som vi rekommenderar men vi är leverantörsoberoende. Det ger våra kunder stor valfrihet.

År 2001 flyttade Landernäs Marmor all verksamhet från centrala Lund till nybyggda lokaler i utkanten av Lund. På 2300 kvadratmeter ryms produktion, lager, kontor och utställning. Traverser med rejäl lyftkapacitet går över hela produktionslinjen. Lagret är specialanpassat för vår verksamhet, med elva meters takhöjd och försänkta lastutrymmen för av- och pålastning inomhus.

Utrustningen på Landernäs Marmor är modern. Nästan alla mätningar sker med digital skanner, en Proliner, och ritningarna projekteras i cadprogram. Ramarna för ett arbetsprojekt kommer upp i produktionslinjen samtidigt som uppgifterna registreras. 

– På datorskärmarna kan vi i varje skede se vad som är färdigt och vad som är på väg in i produktionen, säger Jan Jönsson. Liksom övriga medarbetare i verkstaden behärskar Jan de flesta maskiner och befintlig teknik på Landernäs Marmor. Jan Jönsson har arbetat med sten sedan 1975 och han har både erfarenhet och rätt handlag för att resultatet ska bli bra. Kollegan Stefan Petersson har arbetat med sten i hela sitt yrkesverksamma liv liksom hans farfar och morfar från Öland gjorde.

– Den största utmaningen är att ta ut stenen. Materialet tillåter inte att man gör fel. Det krävs tålamod, noggrannhet och känsla för stenen. Det här jobbet handlar om mätning, mätning och mätning.

Av totalt 18 anställda, arbetar tio i verkstaden. Jimmy Magnusson är en av dem. Han har arbetat på Landernäs Marmor sedan 2002.

– Det bästa med jobbet är att se hur stenen förändras under arbetets gång. Att se att resultatet blir fint är en stor tillfredsställelse, säger han.